نیم نگاهی به صادرات سوهان ، شیرینی معروف ایران
آنچه در این مقاله می خوانید...
سابقه تولید سوهان ایرانچه چیزی این عطر و مزه خاص سوهان را ایجاد میکند؟مواد موجود در ترکیب سوهان و خواص آنوضعیت بازار و صادراتنکاتی جهت تهیه سوهان
در دوران کودکی، همیشه شنیدن خبر بازگشت یکی از اقوام از زیارت حضرت معصومه(س)، برای ما هیجان آور بوده، زیرا میدانستیم که سوغاتیهایی خواهیم داشت که چشمگیرترین و خوشمزهترین آنها جعبه دایرهای قرمز رنگیست که پر از سوهان خوش مزه خواهد بود. و وقتی جعبه را باز میکردیم، عطر جادویی هل و زعفران در اتاق پخش میشد.سوهان با منشا ابتدایی پیدایش در قم، از خوراکیهای باستانی میباشد. و تنوع در این آب نبات، از خصوصیات آن میباشد. بازار صادرات سوهان در سطح بینالمللی نقش دارد و کیفیت آن مهمترین اصل برای بقا، ماندگاری و جاودانه شدن میباشد.

سابقه تولید
تولید این حلوا در قم به قرن هجدهم و زمان قاجاریه بر میگردد. اما در باب آن دهها داستان بوده که حادثه تولید آن و چگونگی نامگذاری آن به عنوان سوهان را تعریف میکنند.
سوهان برای اولین بار در خانهای توسط یک زن تولید شده و پس از او، شخصی به نام سید مصطفی شروع به تولید و فروش سوهان کرده، اما فقط زنان بودند که به طور انحصاری در خانه سوهان درست میکردند و محصولات خود را برای فروش به بازار تحویل میدادند.
اعتقاد جالبی در بین آشپزهای سوهان وجود داشته است. زنانی که سوهان درست میکردند معتقد بودند اگر مردان به آشپزخانههای سوهان بیایند، سوهان بد میشود. اما دلیل دیگری برای جلوگیری از ورود مردان به آشپزخانه سوهان وجود داشته است. اینکه زنان نمیخواستند مردان سوهان و دستور پخت آن را بیاموزند!

در باب داستان دیگری، میگویند که ناصرالدین شاه قاجار، برای یک مراسم افتتاحیه به قم رفته و این شیرینی خوشمزه حلوا مانند را یک بقال به او هدیه داده و او از طعم آن لذت برده است. و اینک با صادرات سوهان، سوهان قم به عنوان یکی از اصیلترین شیرینیهای کشور در فهرست سازمان جهانی مالکیت معنوی (WIPO) ثبت شده است.
سوهان ایران
خوراکیهایی با مزه و مدل گوناگون، از گذشته در سراسر کشور موجود بودهاند. و هر شهری با یک شیرینی خاصی معرفی میشود. مثلا، قطاب مخصوص یزد است در حالی که گز، مختص اصفهان میباشد. سوهان قم معروفترین سوهان ایران است و بیشترین و متنوعترین نمونه سوهان، در قم تهیه میشود. در دیگر شهرها هم چون زرند کرمان و اصفهان نیز سوهان پخته میشود که سوهان آن، سوهان عسلی میباشد. با این حال، کارخانه داران سوهان، به دلیل محبوبیت بالا، محصولات خود را به سایر شهرهای ایران و سایر کشورها صادر میکنند. با داشتن یک تکه از آب نبات قهوهای و شکننده کاراملی میتوانید حس طعم شیرین و کرهای را در دهان خود تجربه کند.

چه چیزی این عطر و مزه خاص سوهان را ایجاد میکند؟
سوهان؛ آب نباتی سنتی با دستورالعمل قدیمی است؛ که اکنون بیش از صد سال مثل رازی مخفی مانده و نتیجه آن عملی شدن صادرات سوهان بوده است. در قم، هر کارخانه سوهان حداقل یک نوع منحصر به فرد سوهان و دستورالعمل خاص مربوط به آن را دارد، تا آن را به بازار عرضه کند و نوآوری را به طعم این حلوا مورد علاقه اضافه کند. دستورالعملهای کلی برای پختن سوهان تعداد انگشت شماری است که به نظر میرسد مسئله خاصی نیست. اما فقط مواد تشکیل دهنده و نحوه مخلوط شدن آنها است که باعث تولید سوهان صادراتی و اصلی شده است!

مواد موجود در ترکیب سوهان و خواص آن
مواد ترکیبی سوهان، سرشار از ویتامینها هستند و دارای پروتئین بالایی میباشند، این مواد حاصل از جوانه گندمی است که در سوهان به کار رفته شده است، که از احساس خستگی و ضعف بدن جلوگیری میکند، همچنین عضلهها و ماهیچهها عملکرد بسیار بهتری خواهند داشت. رنگ قهوهای روشن و عطر و طعم سوهان از جمله مواردی است که نشاندهنده کیفیت آن بوده و این موارد به مواد اولیه آن بستگی دارد.
برای آماده سازی سوهان، کره و یا روغنهایی به کار میبرند که گیاهی باشد و این روغنها، بر مزه و عطر آنها اثر خیلی بهتری خواهد گذاشت. مدت زمانی که میتوانیم یک سوهان را نگهداری کنیم طولانیتر و بیشتر خواهد شد. و این یکی از دلایلی است که شرایط صادارت سوهان را فراهم میکند. اما یکی از معایب استفاده از روغنها و کرههای گیاهی است که باعث این میشود تا افراد دچار افزایش وزن شوند؛ البته این برای افراد لاغر یک مزیت به حساب میآید.
از مواد اصلی که باید در مراحل تولید سوهان در نظر گرفت، زعفران اعلا است، زیرا به کار بردن زعفران با رنگ و عطر خاصش، به سوهان اصالت و اطمینان میدهد. اما وجود رنگهای خوراکی و یا زردچوبه، به جای آن که در بین بازار رقبا باعث جذب مشتری شود، موجب ایجاد بیماریهای بسیار خطرناک میشود و از نظر بهداشتی و سلامت هم به هیچ عنوان مناسب نمیباشند.

وضعیت بازار و صادرات
در قدیم، این نوع شیرینی توجه بسیار بیشتر از امروز داشته است و اکثر زائران در گذر از قم آن را میخریدند؛ اما در طی سالها به این بخش تولید توجه کافی نشده است. صادرات سوهان بیشتر به کشورهای عراق، آمریکا، سوئد، هلند، قطر، امارات و لبنان صورت گرفته است.
با شروع نگاهی صادراتی به بازار فروش و تهیه سوهان، گروهی به جهت رسیدگی به امور مربوط به صادرات مشغول به کار کردهاند و همایشاتی هم در راستای این اهداف با تصمیمهای جدیتر جهت حضور در نمایشگاههای بین المللی برگزار شده است.
نکاتی جهت تهیه سوهان
در بازار برای تهیه سوهانی مطلوب و صادارتی، نکاتی را مد نظر بگیرید که؛ رنگ آن باید روشن بوده و همچنین دارای بو و مزه قابل قبولی باشد. در اصل سوهان نباید بوی تندی داشته باشد، به دلیل این که بوی تند سوهان، نشان دهنده این است که؛ این محصول کیفیتی بسیار پایینی دارد یا دارای ماندگی است.
همچنین اطمینان پیدا کنید که در تولید آن، زعفران اصل به کار برده شده و رنگ در آن نریخته باشند. و همچنین بر روی محصول، کد بهداشت قرار داشته باشد، در غیر این صورت، این محصول، اصلا بهداشتی نمیباشد و ممکن است برای سلامت افراد هم ضرر داشته باشد.

محصولات ما:
مقالات مرتبط :